kalixsvenska.blogg.se

Blogg för svenskelever i Kalix.

Tidslinjen och epokerna

Kategori: Litteratur

I grupp ska ni visa att ni behärskar dessa delar av centrala innehållet i Sv 2:
  • Muntlig framställning av utredande och argumenterande slag i och inför grupp. Användning av presentationstekniska hjälpmedel som stöd i muntlig framställning.
  • Uppbyggnad, språk och stil i olika typer av texter samt referat och kritisk granskning av texter. Skriftlig framställning av utredande och argumenterande texter. Normer och stildrag som hör till dessa texttyper.
  • Svenska och internationella författarskap, såväl kvinnliga som manliga, och skönlitterära verk, vilket även inkluderar teater samt film och andra medier, från olika tider och epoker. Dansk och norsk skönlitteratur, delvis på originalspråk. Relationen mellan skönlitteratur och samhällsutveckling, dvs. hur skönlitteraturen har formats av förhållanden och idéströmningar i samhället och hur den har påverkat samhällsutvecklingen.
Det gör ni genom att på en tidslinje från forntid till potmodernismen ta upp litteratur exemel och förklara varför de ser ut som de gör i sin historiska kontext (sammanhang). Använd också bilder från epoken och musik där det passar. men koppla ALLTID tiden med litteraturen/epoken. Tex. Harriet Beecher-Stowes roman Uncle Tom's Cabin/Onkel Toms stugasom sägs ha startat USAs inbördeskrig och som helt säkert påverkade anti-slaveriopinionen, samtidigt som boken skrevs utifrån sin tids problem och tankevärld påverkade den sin tid och tankevärld.
  Sångare från Fisk University University Singers sjunger den gamla slav-spiritualen Swing Low , Sweet Chariot. Universitetet gurndades för frigivna slavar efter inbördeskrget och sångarna reste runt för att samla pengar till detta universitet som fortfarande utbildar afroamerikaner men numera är universitete öppet för alla etniciteter. Numera är Fisk Jubilee Singers en kör som är berömd över hela världen för sin musikaliska skicklighet och för sin rika historiska bakgrund.
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: