kalixsvenska.blogg.se

Blogg för svenskelever i Kalix.

HV/FT Brott och straff frågor till kapitel 4/del 4

Kategori: Litteratur

1 Varför tycker Svidrigajlov  att han har något gemensamt med Raskolnikov och varför vet Raskolnikov att Svidrigajlov haft spökbesök redan innan han berättat det? Hur många människor har Svidrigajlov egentligen mördat?
 
Berättartekniskt tips: Hur får vi veta att Svidrigajlov är den skurk han är? Jo, genom det han själv säger, ingen allvetande berättarröst behövs, han avslöjar sig själv i det han gör och säger. Ett mycket bra sätt att "show not tell" vilket alltid gör en historia bättre än när man "tell not show".
 
2. Varför förnekar Sonja den dåliga behandling hon utsatts för av Katerina Ivanovna. "Hon är så ren" säger Sonja och Katerina betyder just "den rena", men har Sonja rätt?
 
Berättartekniskt tips: Dostojevskij låter karaktärerna heta något som ger en vink om  personligheten, Raskolnikov=splittrad  Pulcheria= latinets  vacker=pulcher  etc. Detta gör också boken intressant och lite klurig att läsa, läsaren får känna sig som en smart detektiv och det är ju en roman om ett brott, en detektivroman där författaren lägger ut ledtrådar på olika sätt, tex i namnen.
 
3. Varför tar Nikolaj på sig skulden för mordet när Raskolnikov är så gott som avslöjad?
 
Berättartekniskt tips: De snabba kasten och vändnigarna i historien och ständiga cliff-hangers gör denna roman väldigt oförutsägbar och gör att man vill veta mer. Ett trix för att träna är att skriva 15 minuter, lämna texten och tvinga dig till att skriva om en annan tid en annan händelse nästa gång i 15 minuter osv. På så sätt kan du träna dig till att variera handlingen och göra den oförutsägbar för läsaren även om du vet vart du är på väg i berättelsen.
 
 
Livegna barn sörjer sin sista förälder  målning av Nikolaj Kasatkin "Föräldralösa"

HV/FT2: Kapitel tre av Brott och straff

Kategori: Litteratur

Första delen av boken är nu avslutad. Tänk nu på hur Dostojevskij skriver och beskriver. Tror du han gjort som Amos Oz och tjuvlyssnat på andras samtal?
 
Drömmar, hallucinationer och febertillstånd återkommer i berättelser av Dostojevskij. Han led själv av epilepsi hur har det påverkat hans sätt att skriva om tillstånden mellan dröm och verklighet tror du? Läs igen drömmen om hästen i kapitel 1.
 
Leta upp en textpassage i del tre som du tycker är speciellt typisk för Brott och straffs stil och berättarteknik. Leta också upp ett avsnitt som du är särskilt imponerad av och tänk på hur du kan använda det exemplet för att själv bli en bättre skribent.