kalixsvenska.blogg.se

Blogg för svenskelever i Kalix.

Sagan genom tiderna

Kategori: Litteratur

Forntiden: Kalevala
Antiken: "Amor och Psyche"
Medeltiden: "Ali Baba och de 40 rövarna".
Renässansen: Shakespeares En midsommarnattsdröm som blandar många olika sagoväsen under den magiska sagonatten.
Upplysningen: Gåsmors sagor med "Askungen", "Tummeliten", "Snövit", "Törnrosa","Rödluvan",  "Mästerkatten i stövlar" osv. välj en av sagorna och berätta om själva sagosamlingen.
Romantiken: "Trillevipp" som bygger på "Rumpelstiltskin" en folksaga insamlad av bröderna Grimm.
Realismen: "Den fula ankungen" av HC Andersen
Modernismen: Karlsson på taket.
Postmodernismen: Else-Marie och småpapporna och avsluta gärna med Kalevala som Kalle Anka-äventyr typiskt för postmodernistisk tid se bloggen.
 
 Omslag till Else-Marie och småpapporna

Religion-tips

Kategori: Litteratur

Forntiden: Pyramidtexter .
 
Antiken: Nya Testamentet.
 
Medeltiden:Här kan du lyssna till ett radioprogram om medeltidens tankevärld, logik och mystik.  Här finns en del medetida Staffans- och Mariavisor som nu hör till Luciafirandet i Sverige. Författare Dante Alighieri  Komedin, den Heliga Birgittas uppenbarelser, de allra flesta runstenarna har kristet innehåll. Jellingstenen har tom en korsfästelsescen. Musik finns hur mycket som helst tex Hildegard av Bingens musik, texten på latin och engelska:
Renässansen: Martin Luther Vår Gud är oss en väldig borg. Statskyrkosystemet uppkom i reformationsländer. 30-åriga kriget protestanterna gillade Luthers psalm.
 
Barockkopositören Johann Sebastian Bach är världens mest beundrade kompositör och har kallats "den femte evangelisten" eftersom han skrev musik utifrån sin kristna tro. Hans Matteuspassion räknas av många som världens vackraste musikverk.
 
Upplysningen: USA tillflykt för förföljda frikyrkor. Kristens resa av John Bunyan en enorm storsäljare fortfarande inspireras författare, filmmakare och konstnärer av den romanen. Här ett radioprogram om Newton, den siste magikern.
 
Romantiken: Johan Olof Wallin "Var är den vän som överallt jag söker."
 
Realismen: De stora väckelserörelserna. Lina Sandell musik finns hur mycket som helst på nätet. Laestadius-texter finns här och här
 
Modernismen: C.S Lewis, T.S Eliot och J.R.R Tolkien alla med i the Inklings några av 1900-talets mest inflytelserika kristna författare.
 
Postmodernismen: Ylva Eggehorn författare med även kortare texter och dikter, så det är passande med exempel och hon är typiskt postmodernistisk i sin intertextualitet. Tiil exempel dikten "Till Oddyssevs" som i psalmboken heter "Var inte rädd" som syftar på Homeros Oddysséen.
 
Psalmer har hon också skrivit:

Kläder-idéer

Kategori: Litteratur

 
 
 
Forntiden: Mose lag om hur präster ska klä sig: 2 Moseboken kapitel 28 berättar exakt hur kläderna ska se ut och tillverkas 3 Moseboken kapitel 8 visar hur de skulle klä på sig.
 
Antiken: Ovidius Metamorfoser om hur Arachne blev en spindel. Här på engelska. Hör med Anna på biblioteket om en svensk översättning.
 
Medeltiden: Njals saga har ju många beskrivningar av hur folk ser ut, använd någon av dem. Här fins ju också mycket bildmaterial till exempel illustrationer till Canterbury tales av Geoffrey Chaucer. Korpen flyger är ju en film som försökte visa hur medeltida männsikor klädde sig och hur dyrbara kläder var ser vi i kampen om Eriks skinnmössa.
 
Renässansen: Shakespeares En trettondagsafton som film har mycket att ge om kläder. Se speciellt på utklädningsleken män/kvinnor och hur Olivia byter klänningar efter hur hon lämnar sorgen och blir mer och mer kär. Målningen av madonnan och Jesusbarnet här på bloggen visar ju också just kläder med symbolisk betydelse tydligt.
 
Barockens måleri är fullt av modebilder här Diego Velasquez berömda målning Hovdamerna:
 
 
Upplysningen: Linné beskrev också människors klädsel i sina resor runt Sverige inte bara naturen. Han kristiserade modet med hårt snörda midjor på kvinnor helst skulle man ha högts 33 cm omkrets på midjan.På denna hemsida finns också info och dikter av Hedvig Charlotta Nordenflycht som beskriver utseenden i en del dikter. Filmen Marie Antoinette av Sofia Coppola visar tidens mode.
 
Intressant artikel om underkläder genom tiderna som citerar Carl von Linné.
 
Romantiken: Den unge Werthers klädstil blev ungdomsmode i hela Europa. Johann Wolfgang von Goethe skrev romanen Den unge Werthers lidande. Filmatiseringar av Jane Austen-romaner frossar i tidens mode. 
 
Realismen: Gustave Flauberts roman Madame Bovary handlar om en kvinna som köper så mycket dyra kläder och vackra inrednngsprylar att hon skulle kunna kallas shopoholic om hon levt idag. Många beskrivningar av kläder i romanen.
 
Modernismen: Sveriges mest inflytelserika designer är nog utan konkurrens Karin Larsson förevigad i maken Carl Larssons bilder av henens egensydda kläder till hela familjen och hennes stilbildande inredning. Romaner i mängd där mode och utssende är viktigt skrevs jag tipsar här om Dorothy L. Sayers deckare med Lord Peter Wimsey och Harriet Vane. Tex Kamratfesten som utspelar sig på ett universitet för kvinnor. Film: Breakfast at Tiffany's med Audrey Hepburn blev verkligen trendsättande för modebilden.
 
Postmodernismen: Lady Gaga inom konsten, roman/film tex Confessions of a shopoholic, Bridget Jones dagbok. Roman: den danska världssuccén Fröken Smillas känsla för snö av Peter Høeg där hjältinnan Smilla är mycket klädintresserad och alla personer i romanen beskrivs med klädsel och utseende där klädmärken har en framträdande betydelse,
 
 
 
 

Mördare-idéer

Kategori: Litteratur

Forntiden: Den förste mördaren och Gud som den förste detektiven. Bibeln 1 Moseboken kapitel 4 vers 1-16 bibeln.se
 
Antiken: Elektra som anstiftar mordet på  sin mor och hennes älskare som hämnd för faderns död. Drama av Sofokles.
 
Medeltiden: François Villon "De hängdas ballad" här finns balladen på franska och svenska och i litteraturhistorierna på skolan finns mycket info om Villon och hans ballader.
 
Renässansen: Lord och Lady Macbeth
 
Upplysningen: Voltaire Candide en samhällskritisk satir, typisk för upplysningen,där folk mördas i mängder. Voltaire skrev så här: Det är förbjudet att döda, därför straffas alla mördare om de inte dödar i stort antal och till ljudet av trumpeter.”
 
Romantiken: Dracula av Bram Stoker Den första moderna deckaren skrivs av Edgar Allan Poe Morden på Rue Morgue
Typisk romantisk målning i skräckgenren: Mardrömmen av John Henry Fusell
 
Realismen: Sikes i Oliver Twist.
 
Modernismen: Deckaren kommer stort och massor av mördare kommer i tryck. En typisk modernistisk mördare är seriemördare med ett speciellt tema som mördaren i ABC-morden av Agatha Christie.
 
Postmodernismen: "Den lille mördaren" dikt av Bodil Malmsten, ni får en kopia av mig om ni vill använda den. Malmsten skriver om en mördare som man nästan tycker synd om. En mördare som vinner sympatier möter vi också i Åsa Larssons och min kortroman som finns enbart som ljudbok( ett typiskt format för vår tid): Guds starka arm, eller Åsas roman Till dess din vrede upphör.
 
 

Hjältar-idéer

Kategori: Litteratur

Fransk målning från 1300/1400-talet föreställande kung Arthur och hans riddare kring det runda bordet.
 
Forntiden: Gilgamesch
Antiken: Herakles
Medeltiden: Kung Arthur
Renässansen: någon Shakespeare-hjältinna tex Portia som räddar livet på köpmannen Antonio med sin list.
Upplysningen: Robinson Crusoe en sann hjälte för en upplysningsmänniska som myntade begreppet hjälp dig själv så hjälper dig Gud.
Romantiken: Uncas i Den siste mohikanen av George Fennimore Cooper som personifierar romantikens idé om den noble vilden. Detsamma gör Sampo Lappelill av Zacharias Topelius.
Realismen: En typisk realistisk hjälte är vår kära Nancy som offrar sitt liv för att Oliver Twist ska få hitta sitt rätta ursprung.
Modernismen: Här börjar de orealistiska superhjältarna framträda i 1930-talets depression i USA. Stålmannen är först av dem.
Postmodernismen. Antihjälten börjar nu komma. Elling är en sådan person som aldrig skulle ha fått en hel film gjord om sig på 1950-talet. Forrest Gump är en annan i samma stil men emr Hollywood-anpassad. Båda hjältarna var först romanfigurer.  En vanlig postmodernistisk hjälte är Lisbeth Salander i Millennium-romanerna av Stieg Larsson.
 

Tidslinjen och epokerna

Kategori: Litteratur

I grupp ska ni visa att ni behärskar dessa delar av centrala innehållet i Sv 2:
  • Muntlig framställning av utredande och argumenterande slag i och inför grupp. Användning av presentationstekniska hjälpmedel som stöd i muntlig framställning.
  • Uppbyggnad, språk och stil i olika typer av texter samt referat och kritisk granskning av texter. Skriftlig framställning av utredande och argumenterande texter. Normer och stildrag som hör till dessa texttyper.
  • Svenska och internationella författarskap, såväl kvinnliga som manliga, och skönlitterära verk, vilket även inkluderar teater samt film och andra medier, från olika tider och epoker. Dansk och norsk skönlitteratur, delvis på originalspråk. Relationen mellan skönlitteratur och samhällsutveckling, dvs. hur skönlitteraturen har formats av förhållanden och idéströmningar i samhället och hur den har påverkat samhällsutvecklingen.
Det gör ni genom att på en tidslinje från forntid till potmodernismen ta upp litteratur exemel och förklara varför de ser ut som de gör i sin historiska kontext (sammanhang). Använd också bilder från epoken och musik där det passar. men koppla ALLTID tiden med litteraturen/epoken. Tex. Harriet Beecher-Stowes roman Uncle Tom's Cabin/Onkel Toms stugasom sägs ha startat USAs inbördeskrig och som helt säkert påverkade anti-slaveriopinionen, samtidigt som boken skrevs utifrån sin tids problem och tankevärld påverkade den sin tid och tankevärld.
  Sångare från Fisk University University Singers sjunger den gamla slav-spiritualen Swing Low , Sweet Chariot. Universitetet gurndades för frigivna slavar efter inbördeskrget och sångarna reste runt för att samla pengar till detta universitet som fortfarande utbildar afroamerikaner men numera är universitete öppet för alla etniciteter. Numera är Fisk Jubilee Singers en kör som är berömd över hela världen för sin musikaliska skicklighet och för sin rika historiska bakgrund.
 

Kvinnor som stått upp för sig själva

Kategori: Litteratur

Forntiden: världens första författare var kvinna, Enheduanna. Jag har texter av henne som jag kan kopiera åt er om ni vill använda henne.  Här kan ni läsa om henne.
 
Antiken: Antigone, finns en bok på skolan med denna pjäs om denna kvinna som vägrade lyda kungens bud om att inte begrava sin bror och därför döms till döden genom att begravas levande. En Romeo och Julia-berättelse finns också med.
 
Medeltiden: Beatrice i Dantes Komedi som räddar Dante genom inferno, Purgatorio och till Paradiset.  Hallgerd i Njals saga är ju också en tuffing, men knappast en förebild. Musik: Hildegard av Bingen eller den tuffa nunnan Kassia (Kassiani) som började sin karriär genom att vägra gifta sig med kejsaren.
 
Renässansen hade ni ju redan . Musik: tex Vittoria Aleotti, Konst: Catharina van Hemessen
 
Upplysningen Hedvig Charlotta Nordenflycht en av Sveriges första feminister och upplysningstidens viktigaste poet i Sverige här finns alla hennes publicerade texter som pdf. Anna-Maria Lenngren Journalist som skrev den feministiska dikten "Några ord till min kära dotter, ifall jag hade någon". musik: Intressant radioprogram om kvinnliga barockkompositörer. Barockmåleri av Artemisia Gentileschi.
 
Romantiken Mary Shelley och hennes Frankensteins monster hennes mamma Mary Woolstonecraft Shelley var en mycket inflytelserik feminist. Konst: Girodet -Trioson Musik: Clara Schumann.
 
Realismen  Fredrika Bremer   Musik: Lina Sandell. Konst: Fanny Brate
 Sov så sött av Fanny Brate
 
Modernismen: Edith Södergran, Astrid Lindgren : Pippi Långstrump, Agatha Christies Miss Marple, Musik: Mahalia Jackson, Konstnär: Helen Schjerfbeck
 
Postmodernismen finns mycket om på bloggen, musikaliskt och videokonstnärligt tycker jag förstås att Madonna är självklar.

Fordon och resor: tips att börja med

Kategori: Litteratur

Forntiden: Noas ark 1 Mosebok 6-8  finns också en film från förra året.
 
Antiken: Odysséen av Homeros
 
Medeltiden: Sjöresorna i Njals saga eller/och Ingvar Vittfarne runstenar..
 
Renässansen: Shakepspeares Trettondagsafton som vi sett bygger ju på sjöresa och skeppsbrott, Köpmannen i Venedig likaså.
 
Upplysningen: Robinson Crusoe av Daniel Defoe.
 
Romantiken: Riddarromaner om Medeltiden Sir Walter Scotts Ivanhoe  full avresor och fordon också film. Sampo Lappelill och Hiisis ren.
 
Realismen: Middlemarch av George Eliot där en järnväg spelar stor roll, Jorden runt på 80 dagar av Jules Verne där de åker tåg, flyger luftballong och åker båt.
 
Modernismen: Mycket musik från speciellt 1950-talet hyllar ju bilar. Rolig bok och film: Chitty Chitty Bang Bang: The Magical Car barnboken av Ian Fleming
 
Postmodernismen: Christine av Stephen King