kalixsvenska.blogg.se

Blogg för svenskelever i Kalix.

Satsdelsanalys Na 1a

Kategori: Grammatik

I boken förekommer vänskap i många former och från många olika vinklar. Den vänskap som brutits genom döden som Torarins och herr Arnes är en tragisk men också en ljus bild av vänskap. Det nämns i boken när Torarin tänker på hur herr Arne brukade ge honom hus rum över en natt. Liksom han gett honom kvällsvard och köpt hans fisk fastän herr Arnes egna förråd har varit fulla.

Av detta drar jag slutsatsen att man både kan vara normal och speciell, beroende på vilka vänner man försöker att få. Men i båda fallen så kommer man få vänner. Om man är speciell (eller sig själv) så mår man även bättre vilket hon  inser.

 
Det är december och juletider när Amir får besked att sin nya bok har blivit ännu en storsäljare. Hela familjen, Amir, Soraya och Shorab blir överlyckliga för denna storsäljare drar in en stor summa pengar och familjen beslutar sig till att flytta till ett större hus, med pool, stor terrass och fin utsikt. Shorab var både besviken och exalterad över flytten. Han ville inte lämna sina vänner men han vill även flytta till ett större och finare hus.
 
 
I berättelsen om ”den sista draken i världen”, visar sig många olika typer av vänskap. Till exempel mellan Mumin och draken, som inte riktigt passar ihop. Mumin försöker få draken att tycka om honom, men draken vill inte alls. Så Mumin är vän med draken, men draken är inte vän med Mumin.
 
 
Nu hade Elsalill åter blivit lämnad ensam, men då rycker fiskmånglaren Torarin in och erbjuder henne tak över huvudet ute i Marstrand i sin enkla boning, där hon anses ha en ljusare framtid. Där får hon börja arbeta som fiskrensare nere i hamnen och hon blir bemött av ett gäng unga kvinnor som undrar varför hon är så sorgsen och tyst.
 
Om vi nu ska börja nysta i problemet. Vänskap gestaltas i väldigt många former i denna bok. Man kan vara kompis med någon och man kan vara bekant och massa andra former av vänner.
 
Om männen inte hade brutit sig in och vårdslöst utan någon nåd dödat alla så fasansfullt bara för Herr Arnes penningar, skulle hon varit lycklig vid de här laget. Men helt ensam var hon inte då den snälla fiskmånglaren Torarin hjälpte henne, och bjöd henne hem till sin koja. Han tyckte så synd om henne och hade fattat ett sådant stort medlidande, så det var det bästa han kunde erbjuda.
 
 
Jag tror att en fortsättning på berättelsen om Herr Arnes penningar hade handlat om vad som hände med penningarna. Vart tog dem vägen, vem fick dem, var det kanske Torarin som tog dem eller gav han det som belöning till skepparen.
 
Hur modig ska man vara och hur mycket kan man riskera i en sådan här situation. Amir tycker kanske innerst inne att Hassan inte är värd det. Att det inte är värt att riskera att bli slagen för att rädda Hassan. Jag skulle säga att detta är Amirs chans att återgälda Hassan för alla risker och alla gånger han har försvarat Amir.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: