kalixsvenska.blogg.se

Blogg för svenskelever i Kalix.

Religion-tips

Kategori: Litteratur

Forntiden: Pyramidtexter .
 
Antiken: Nya Testamentet.
 
Medeltiden:Här kan du lyssna till ett radioprogram om medeltidens tankevärld, logik och mystik.  Här finns en del medetida Staffans- och Mariavisor som nu hör till Luciafirandet i Sverige. Författare Dante Alighieri  Komedin, den Heliga Birgittas uppenbarelser, de allra flesta runstenarna har kristet innehåll. Jellingstenen har tom en korsfästelsescen. Musik finns hur mycket som helst tex Hildegard av Bingens musik, texten på latin och engelska:
Renässansen: Martin Luther Vår Gud är oss en väldig borg. Statskyrkosystemet uppkom i reformationsländer. 30-åriga kriget protestanterna gillade Luthers psalm.
 
Barockkopositören Johann Sebastian Bach är världens mest beundrade kompositör och har kallats "den femte evangelisten" eftersom han skrev musik utifrån sin kristna tro. Hans Matteuspassion räknas av många som världens vackraste musikverk.
 
Upplysningen: USA tillflykt för förföljda frikyrkor. Kristens resa av John Bunyan en enorm storsäljare fortfarande inspireras författare, filmmakare och konstnärer av den romanen. Här ett radioprogram om Newton, den siste magikern.
 
Romantiken: Johan Olof Wallin "Var är den vän som överallt jag söker."
 
Realismen: De stora väckelserörelserna. Lina Sandell musik finns hur mycket som helst på nätet. Laestadius-texter finns här och här
 
Modernismen: C.S Lewis, T.S Eliot och J.R.R Tolkien alla med i the Inklings några av 1900-talets mest inflytelserika kristna författare.
 
Postmodernismen: Ylva Eggehorn författare med även kortare texter och dikter, så det är passande med exempel och hon är typiskt postmodernistisk i sin intertextualitet. Tiil exempel dikten "Till Oddyssevs" som i psalmboken heter "Var inte rädd" som syftar på Homeros Oddysséen.
 
Psalmer har hon också skrivit:

Kommentarer


Kommentera inlägget här: