kalixsvenska.blogg.se

Blogg för svenskelever i Kalix.

Kvinnor som stått upp för sig själva

Kategori: Litteratur

Forntiden: världens första författare var kvinna, Enheduanna. Jag har texter av henne som jag kan kopiera åt er om ni vill använda henne.  Här kan ni läsa om henne.
 
Antiken: Antigone, finns en bok på skolan med denna pjäs om denna kvinna som vägrade lyda kungens bud om att inte begrava sin bror och därför döms till döden genom att begravas levande. En Romeo och Julia-berättelse finns också med.
 
Medeltiden: Beatrice i Dantes Komedi som räddar Dante genom inferno, Purgatorio och till Paradiset.  Hallgerd i Njals saga är ju också en tuffing, men knappast en förebild. Musik: Hildegard av Bingen eller den tuffa nunnan Kassia (Kassiani) som började sin karriär genom att vägra gifta sig med kejsaren.
 
Renässansen hade ni ju redan . Musik: tex Vittoria Aleotti, Konst: Catharina van Hemessen
 
Upplysningen Hedvig Charlotta Nordenflycht en av Sveriges första feminister och upplysningstidens viktigaste poet i Sverige här finns alla hennes publicerade texter som pdf. Anna-Maria Lenngren Journalist som skrev den feministiska dikten "Några ord till min kära dotter, ifall jag hade någon". musik: Intressant radioprogram om kvinnliga barockkompositörer. Barockmåleri av Artemisia Gentileschi.
 
Romantiken Mary Shelley och hennes Frankensteins monster hennes mamma Mary Woolstonecraft Shelley var en mycket inflytelserik feminist. Konst: Girodet -Trioson Musik: Clara Schumann.
 
Realismen  Fredrika Bremer   Musik: Lina Sandell. Konst: Fanny Brate
 Sov så sött av Fanny Brate
 
Modernismen: Edith Södergran, Astrid Lindgren : Pippi Långstrump, Agatha Christies Miss Marple, Musik: Mahalia Jackson, Konstnär: Helen Schjerfbeck
 
Postmodernismen finns mycket om på bloggen, musikaliskt och videokonstnärligt tycker jag förstås att Madonna är självklar.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: