kalixsvenska.blogg.se

Blogg för svenskelever i Kalix.

Postmodernismen III-medeltidens renässans

Kategori: Litteratur

 
I postmodernismens avvisande av flydda epokers kvalitetsbegrepp har också Medeltiden omvärderats. Alltifrån det att renässansens intellektuella började förakta epoken mellan 476 till ca 1400 och kalla den för medeltiden och beskrev den som "mörk och vidskeplig" hade den allmänna uppfattningen om medeltiden varit att det var en "mörk och vidskeplig tid". Postmodernismen har omärderat medeltiden. Detta beror förstås på historiska forskningsrön men också på postmodernismens vilja att omvärdera tidigare fastslagna sanningar.
 
Den mest postmodernistiska film jag vet är Rosens namn baserad på romanen med samma namn av Umberto Eco: Il nome della rosa (Lästips!). Bokens hjälte, William av Baskerville, har förstås fått sitt namn som en hommage till Sir Arthur Conan Doyles litterära skapelse Sherlock Holmes. I romanen finns intertexter till hela den europeiska kulturen, både populärkulturen och den tidigare "godkända" kulturen. Filmen fortsätter på denna väg och låter broder William spelas av Sean Connery som blev känd som den förste film- James Bond, vilket tas till vara i filmatiseringen.
 
I intrigen spelar ett bibliotek en nyckelroll, kanske en huvudroll, och romanens titel alluderar på den kända franska medeltidsromanen Roman de la Rose (Romanen om rosen)(ca 1240) och liksom i denna bok, som gett oss namnet roman, får man inte riktigt någon förklaring till vad rosen är varken i romanen eller filmen. Naturligtvis utspelar sig denna roman under medeltiden på ett kloster i de italienska alperna. Romanen är också delvis skriven på latin, medeltidens engelska, och filmen är förstås engelskspråkig men både latin och vulgärvarianter av språket hörs. Dessutim är romanen/filmen en detektivhistoria.
Illustration till en medeltida utgåva av Roman de la rose
 
Deckargenren har blivit den mest inflytelserika under den postmoderna epoken. Från att föraktfullt ha kallats "kiosklitteratur" studeras nu verk som Rosens namn på universiteten och erkända författare använder sig av formen, ja i själva svenska akademin har författare valts in som började sin karriär som deckarförfattare och fortsätter att använda sig av formen i sitt fortsatta författarskap.
 
Rosens namn blev startpunkten för en lång rad filmer om flydda epoker som gjordes på samma sätt med medvetna anakronismer och blinkningar till litteratur- och filmhistorien. En av dessa blev Islands största filmsuccé genom tiderna: Korpen flyger. Som hämtat sin dramaturgi från westernfilmen och intrigen från den isländska saga-litteraturen och den utspelar sig förstås under medeltiden.
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: