kalixsvenska.blogg.se

Blogg för svenskelever i Kalix.

Isländska

Kategori: Nordiska språk och grannspråk

Island har en lite egen språkhistoria jämfört med resten av Norden. Pga få invånare drygt 300 000, isolering mitt i Atlanten, stor litterär produktion och konsumtion*, samt avsaknad av dialekter har språket kvar vissa fornnordiska drag som förlorats i andra nordiska länder. Från ca 1500 har isländskan haft sin egen utveckling och blivit väldigt olikt dagens norska varifrån de flesta islänningar en gång kom under medeltiden.
 
Isländska är ett eget språk och ingen dialekt som man kan säga att norska och svenska är. Isländska kan vi inte förstå annat än vissa ord som vi känner igen i skrift. I talspråk blir även det nästan omöjligt. Här kan ni läsa om de olika språkljuden och bokstäverna i isländska.
 
Islands språklag förhindrar inlånade ord genom att bilda egna isländska ord för företeelser som svenskan lånat ord av andra språk till. Dator heter exempelvis tölva, en sammanslagning av Völva (spåkvinna) och tala (räkna). TV heter sjónvarp som kommer av sjón=syn och varpa=kasta omkring.
 
Island är det enda landet i Norden utan stora språkliga minoriteter. Isländska språket har en hög status men islänningar kan i normalfallet tala "skandinaviska" eftersom de lär sig danska i skolan som andra utländska språk efter engelskan. Färöingar och islänningar kan läsa varandras texter men uttalet är inte lika likt men som alla nordbor med mindre språk är man i allmänhet mer beredd att förstå och lära sig övriga nordiska språk till skillnad från svenskar som alltid haft en högfärdig inställning till de övriga nordiska språken och väntar sig att andra ska anpassa sig till dem.
 
Men vi är ju förstås smartare och artigare än normalsvensken så här får ni en språkkurs på isländska, ni känner säkert igen de flesta orden när ni både ser stavningen och hör uttalet:
 
*Islänningar är bokläsande människor och man är stolt över sin medeltida litteratur sagrna och Snorre Sturlasons litterära verk, Edan och den poetiska Eddan. Det ges fortfarande ut många böcker i Island och landet har många författare som vunnit flera prestigefyllda litterära utmärkelser mest känd är Halldor Laxness som tilldelades Nobels litteraturpris 1955.
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: