kalixsvenska.blogg.se

Blogg för svenskelever i Kalix.

Intertextualitetsväven mellan Korpen flyger, Njals saga, Röde Orm och Flickan i skogen del 2: Hon som kan läsa

Kategori: Filmanalys

Flickan i skogen liknar mest av allt "Hans och Greta" upptecknad av Bröderna Grimm, stenarna finns med där och det lockande pepparkakshuset för en utstött flicka vars mor inte tål henne.
 
Men likheten med "Gäst" i Korpen flyger är också slående. Gu∂run är gäst hos Hildur som gör dockor, av vadå? Hildur tycker sig ha Gudrun fast men hon flyr ständigt och kan inte fångas in, hon kan när som helst gå ut i sin skog av böcker. Även "Gäst" har sina böcker och sin skog att återvända till närhelst han behöver och ingen vet var han egentligen finns.
 
Hildur är som Tord, van att få det hon vill ha, van att ha oinskränkt makt över sina dockor. Men nu kommer Gu∂run och stör denna hennes säkra tillvaro. Gu∂run heter visserligen något, hon är inte namnlös som "Gäst", men vad heter hon?
 
Namnet Gudrun betyder "hon som besitter hemlig kunskap" eller "Den som känner gudarnas hemlighet". Namnet är sammansatt av gud=gud och run=runa, hemligt tecken. Hon kan alltså läsa! Namnet har ett fornnordiskt ursprung.
 
 Hildur är ett kvinnonamn med fornnordiskt ursprung, en form av Hild som är bildat från ordet hildr - strid.
 
 
Gäst är på många sätt en Krsitusgestalt som lider och ur graven vinner seger, liknar Gu∂run Gäst även på detta sätt?
 
Tänk på att Vigdis Grímsdotter skrev romanen 10 år efter filmen och den påverkade Island och omvärldens syn på Island enormt mycket. Plötsligt ville alla rida Islandshäst och resa till denna lyckliga ö av varma källor och nästan noll fossila utsläpp med fria och jämlika människor.
 
Vilken bild av Island får vi i Flickan i skogen?

Kommentarer


Kommentera inlägget här: