kalixsvenska.blogg.se

Blogg för svenskelever i Kalix.

Intertextualitetsväven mellan Korpen flyger, Njals saga, Röde Orm och Flickan i skogen del 1: Pale Rider

Kategori: Allmänt

Korpen flyger är starkt påverkad av de isländska sagorna, så det är inte svårt att se att de hämtat mycket fakta från Njals saga. Den irländska slavinnan bär många gemensamma drag med Njals trofasta hustru Bergtora och Tord är en typiskt vänfast och brutal viking som Gunnar.
 
Men den tydligaste intertexten för Korpen flyger är Clint Eastwoods regidebut Pale Rider som kom 1985 där Eastwood spelar huvudrollen som "Preacher", en namnlös främling som befriar en stad från ett girigt gruvföretags förödande planer. Speciellt viktig blir han för en ensamstående änka med sin dotter vars hund bolaget skjutit. När flickan begraver hunden ber hon till Gud om ett mirakel och snart dyker "Preacher" upp. När den avslutande duellen är över rider han iväg mot bergen varifrån han kom och innan dess har vi sett honom i bar överkropp och ser att han har sex skottsår i ryggen som borde varit dödande men som läkt.
 
Pale Riders viktigaste intertext är Bibeln, namnet kommer från Bibeln, där döden i Bibelns sista bok sägs rida på en blekgul häst för att skipa rättvisa på jorden. "Preacher" påminner lika mycket om Jesus som Gäst gör i Korpen flyger och det är ingen slump utan ett mycket medvetet val både i Pale Rider och Korpen flyger.
 
Det starka inflytandet från western-filmen Pale Rider och generellt från westernfilmens dramaturgi gav Korpen flyger öknamnet "torskvästern". Den blev första i raden av den nya genren "torskväsatern" isländska westernfilmer, vilket syftar på Eastwoods "spaghetti-westernfilmer"(gjorda av Sergio Leone i Italien) och Islands rikedom på torsk.
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: