kalixsvenska.blogg.se

Blogg för svenskelever i Kalix.

Frans G Bengtsson-en svensk "Inkling"

Kategori: Litteratur

 
Precis som J.R.R Tolkien och C.S Lewis var Frans G Bengtsson måttligt imponerad av modernismen och dess anspråk på att skriva något helt nytt. Han ville skriva något som roade läsare och han avskydde nymodigheter som att ta bort plurala verbformer som Selma Lagerlöf börjat med. Så i originalversionen av Röde Orm skriver han konsekvent "de gingo" i stället för "de gick" och på samma sätt gör han med alla verb, även i dialogen.
 
Frans G. Bengtsson var fascinerad av Al-Andalus ledare riksföreståndaren Almansur och ville skriva något om honom som kunde kopplas till en humoristisk fantasibild han hade av Harald Blåtand, Danmarks förste kung, som tog kristendomen.  Haralds religionsval blev början på Nordens kristnande som skedde fredligt från mun till mun, en bygd, en familj i taget och inte med erövringskrig som när Finland intogs och "kristnades" av svenskarna några hundra år senare. Vi ser spåren av detta i de många runstenar som restes kring 1000-talet. de flesta stenar är kristna. Kanske var de en slags reklampelare för familjen som visade att de var moderna, dvs kristna och kungatrogna.
 
Röde Orm blev snabbt en succé som fortfarande läses med behållning. Romanen bygger på stor historisk kunskap, men liksom Lewis Narnia-serie blandas Bengtssons samtid in med historiska fakta och en stor portion humor. Man behöver dock inte veta något om varken tiden då Röde Orm utspelas eller tiden när den skrevs för att ha nöje av romanen.
 
Ni som skriver rapport om den bör däremot ta upp lite om tiden när den skrevs och Frans G Bengtssons protest mot det moderna i rapportens bakgrund. När det gäller nordiska språkförhållanden utspelar sig Röde Orm under den tiden då alla Nordbor tyckte de talade danska, de kallade det dansk tunga. Engelska och danska var så lika att man kunde kommunicera med varandra i det stora danska rike som omfattade Norge, Island, Färöarna, Shetland, Orkney, Grönland och Skåne, Halland, Blekinge och Bohuslän. Man hade även makt över delar av England. Det området kallades Danelagen (Dane Law) och bestod mellan åren 878-954.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: