kalixsvenska.blogg.se

Blogg för svenskelever i Kalix.

Sv 2: Den nordiska välfärdsstaten speglad i litteratur från 1900-talet och 2000-talet

Kategori: Skrivuppgifter

Ni ska utifrån era tvärgruppsromaner och filmen Mors Elling skriva en utredande text som försöker besvara en frågeställning som ni fått efter att ha läst romanen, lyssnat på de andras redovisningar och sett filmen Mors Elling.
Texten ska vara mellan 5000-10000 tecken lång (ca 1 och en halv till fyra sidor). Om den blir längre får ni hjälp att koncentrera texten.
 
Struktur:
Inledning med en frågeställning.
Tre till fem stycken som utreder den frågeställningen.
Avslutning som anknyter till inledningen och ger ditt försök till svar på din frågeställning.
Varje stycke ska ha en kärnmening och textbindningen ska vara varierad och  tydligt hålla ihop texten. Variera konjunktioner och subjunktioner så det inte bara blir en massa och, men och kanske.
 
Stilnivå:
Ganska hög. Skriv inte "kolla" utan "se".
Ordvalet ska vara precist.
Undvik eller förklara vaga begrepp. Bra och dåligt går bort!
Men visa med språkliga signaler att ni funderar och inte har tvärsäkra svar på frågeställningen.
 
Källanvändning:
Ni ska tydligt anknyta till romanerna och filmen. Ni ska citera och referera dem och citat och referat ska tydligt markeras i texten. Naturligtvis får ni även citera andra källor men källorna ska alltid anges tydligt i texten. Exempel på referatmarkering från Knausgårds essä:
Nej, vad essän i själva verket handlade om var det obehag denna insikt fyllde Genet med. Han finner den djupt nedslående, ja, deprimerande. Han skriver att den fyller honom med en sorg som plötsligt förmörkar allt.
 
 
Exempel på citatmarkering:
Genets uppenbarelse utspelade sig i en smutsig tredjeklass tågkupé någonstans i verklighetens Frankrike, och essän om detta inleds med följande påminnelse:

”Det är bara vissa sorters sanningar, de som inte kan bevisas och rentav är ’falska’, de man inte utan absurditet kan föra till deras yttersta gräns utan att därmed förneka både dem och sig själv, det är bara dessa som måste förhärligas av konstverket. De kommer aldrig att ha vare sig turen eller oturen att en dag tillämpas. Låt dem leva av den sång de har förvandlats till och framkallar.”

 

Na2:

Onsdag 26 mars ska texten lämnas för respons till mig. Slutversionen ska vara mig tillhanda 2 april.
 

 

 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: