kalixsvenska.blogg.se

Blogg för svenskelever i Kalix.

Uppgift IV-val Sv2 Krönika

Kategori: Skrivuppgifter

 

Skriv en krönika baserad på filmen Varg.

Krönikan ska ta upp någon av de samhällsfrågor som diskuteras i filmen och hur den tas upp i filmen.

Du ska argumentera för eller emot någon av dessa frågor som tas upp i filmen.

Dispositionen bör se ut så här:

Inled med reflektioner kring filmen Varg och de samhällsfrågor och förhållanden som diskuteras i filmen t ex: "kärleken till vildmarken följer egna lagar", glesbygd och storstad, renskötsel och andra traditionella näringar kontra industri- och informationssamhällets krav, ”storsamhället” kontra den människa som väljer ett annorlunda liv, rovdjurspolitik, brott och straff, den ensamma utrotningshotade vargen och den ensamma utrotningshotade renskötaren, rik och fattig, traditioner och modernitet etc. Ta också upp hur dessa frågor gestaltas i filmen.

Använd begrepp från förra årets filmanalys för påminnelse se här.

  • Formulera och presentera din TES.

  • För fram tre goda ARGUMENT som stöder din tes. Dessa ska bygga på både ethos , LOGOS-logiska argument och PATOS känsla och engagemang. Placera ditt näst starkaste argument och göm det svagaste i mitten, medan du tar upp ditt starkaste argument sist.

  • Avsluta sedan med att sammanfatta din argumentation och upprepa din tes. Här får du gärna använda patos, spela på känslor, också inte bara logos och ethos.

    Läs här om hur du bygger upp en perfekt text.

    Formulera dig snyggt med hjälp av retoriska stilfigurer/troper som exempelvis:

Anafor- upprepa samma inledning. ”Jag kom, jag såg, jag segrade.” Julius Caesar

Epifor- upprepa samma avslutning. ”Älska är att vilja, agera är att vilja, politik är att vilja”

Allitterationer- börja ord med samma fonem. ”Volvos värde varar.”

Exempel på en kombination av anafor och allitteration: ”Varg är en vacker film, Varg är en vildmarksfilm, Varg är en väckarklocka.”

I skriven argumentation är liknelser och metaforer mycket användbara: Metafor: ”Klemens är själv en ensamvarg.” Liknelser: ”Nils beter sig som en vinglig renkalv när han dödar vargen men ett år senare agerar han som en fullvuxen ledarren.”

Retoriska frågor. ”Skulle du stillatigande se på när en varg river alla dina renar och låter dem långsamt plågas till döds med stekarna bortslitna?”

Allusioner på kända böcker, sagor, filmer eller andra företeelser som är bekanta för de flesta gör texten intressantare att läsa och kan ge associationer om är svåra att få fram med få tecken till förfogande. ”Det vet vi inte, det får vi antagligen aldrig veta, alla vi små Rödluvor i Sverige. För här vann jägaren en sådan slutgiltig seger över Vargen att knappast ens den vänlige Lilla Vargen med sina tre små griskompisar har en reell chans att utveckla ett normalt vargbeteende med en normal familjestruktur. ”

Kommentarer


Kommentera inlägget här: