kalixsvenska.blogg.se

Blogg för svenskelever i Kalix.

Litterära begrepp- grundbegrepp, stilfigurer och troper och några 1900-tals-ismer

Kategori: Litteratur

NÅGRA LITTERÄRA TERMER

Skönlitteratur och facklitteratur

Genre

Genre är ett begrepp som används när man talar om litteratur, konst, film eller musik. Ordet är ursprungligen franskt och betyder art, slag. Lyrik är t ex en genre, vilket betyder att alster som hamnar inom denna genre hör ihop till innehåll och/eller stil. Romaner, noveller, läroböcker är andra exempel.

Berättarteknik Berättarperspektiv Narratologi
Fabel

Intrig

Strof

En strof är ett antal versrader som avskiljs från de övriga med mellanslag och fungerar som ett stycke i en dikt. I exemplet nedan finns det alltså två strofer.

De flesta minnena faller till marken med löven. Rör man dem efteråt prasslar de bara torrt som om de aldrig grönskat på årens buskar.

Mänskan begär av tingen mera än de av henne. Girig och obeveklig tär hon på tingens glans. (Harry Martinson)

De flesta minnena

faller till marken med löven. Rör man dem efteråt prasslar de bara torrt som om de aldrig grönskat på årens buskar.

Versrad

En versrad är en rad i en dikt. I exemplet nedan markerad med fet stil. Det finns alltså sex versrader i den strofen.

Versmeter

t ex Hexameter, Fornyr∂islag, Sonett etc. versfötter bygger metern.

Slutrim

Slutrim är när sista stavelsen låter helt lika i ord som rimmar. I strofen nedan ur Gustaf Frödings ”Ett grönt blad på marken” rimmar känner och bränner, samt är och förtär.

Är det ej kärlek, vad är det jag känner? A Om det är kärlek, säg då vad den är! B Ett gott, som så torterar och förtär? B Ett ont, som med så ljuvlig låga bränner? A

Rytm

viss regelbundhet i främst betoning och frasering, styrd av versmått i lyrik. Mycket viktigt men svårbestämt element i prosa.

Stilfigurer/troper

Allitteration

Allitteration är bokstavsrim, d v s ord som börjar på vokal eller samma konsonanter, t ex: ”Volvos värde varar”, ”Han struttar bland stubbar och stenar.” ”Envisa, elaka, otäcka ungar!”

Anafor

Upprepning av samma ord eller fras i början av meningar: ”Sida vid sida gick vi, sida vid sida kämpade vi, sida vid sida segrade vi.”

Onomatopoetiskt uttryck

Ljudhärmande ord som exempelvis plask.

Antites

kontrasterande uttryck svart och vitt, starka och svag

Hyperbol

Medveten överdrift, t ex: Jag har sagt till dig tusen gånger att inte överdriva!

Litotes

Medveten underdrift. Om man t ex säger om en person som just blivit världsmästare i höjdhopp att ”Den prestationen var ju inte så illa” så är det en litotes.

Paradox

En paradox är en skenbar motsägelse. Paradoxen upphäver sanningshalten i det ena av de två leden: Mitt tålamod, som är oändlig, har nu tagit slut.

Symbol

En symbol är en sinnebild (en konkret bild) för något abstrakt begrepp. Det är tecken som representerar något. Vigselringen representerar t ex äktenskapet, korset kristendomen och halvmånen islam.

Bildspråk

Bildspråk är en övergripande term för olika bilder som förekommer i språket, t ex: metaforer, liknelser, symboler, personifikationer.
Metafor

Metafor är ett bildligt uttryck där jämförelseord saknas – som, liksom, såsom. Exempel på metaforer är: ”Per är en prins bland män.”, ”Höstmånens röda kastrull”. Per är inte prins i bokstavlig betydelse. Inte heller är höstmånen en röd kastrull i bokstavlig betydelse.

Liknelse

En liknelse är ett bildligt uttryck med jämförelseledet utsatt – som, liksom, såsom. Exempel på liknelser är: ”Per mår som en prins.”, ”Höstmånen är som en röd kastrull.”

Besjälning

Besjälning är när naturen eller döda ting får liv. Exempel på besjälning är ”Tekannan skrattade.”, ”Vinden viskade.”

Personifikation

Personifikation är när mänskliga egenskaper personifieras, d v s görs till Personer. Exempel på personifikationer är ”Ondskan har slagit sina klor i honom.”, ”Snålheten bedrar visheten.”

Sinnesanalogi

Sinnesanalogi är beskrivning av visst sinnesintryck med ord från ett annat sinnesområde. Exempel på sinnesanalogi är: en kall färg, där kall är ett känselintryck

och färg är ett synintryck; ett skrikigt mönster där skrikig är ett hörselintryck och mönster synintryck; en vass signal, där vass är ett känselintryck och signal hörselintryck.

Retorisk fråga

Hur skulle du reagera om du var i samma situation?

Stegring

Ökad styrka i synonyma ord, oftast tre: Inte en gång till, inte på tusen år, aldrig mera!

Truism

Själklarhet som faller platt rent stilistiskt. ”Om vi bara använder tänkandet när vi står inför olösliga problem kommer tänkandet sannolikt aldrig att bli en angenäm färdighet.”

Litterära -ismer

Surrealism

”Öververklighet” en litterär och konstänrlig inriktning som intresserar sig för drömmar, det undermedvetna och att bryta”logikens herravälde”-

Symbolismen

Symboler är det bärande elementet i texterna. Alla ord bär en större mening än sin egen betydelse.

Expressionism

Uttrycka människans inre värld. Den subjektiva upplevelsen av världen viktigare än världen i sig. Ensamhet, främlingsskap, oro, kaos och ångest var vanligare att uttrycka än glädje, humor och vänlighet.

Futurismen

Framtiden och framsteget, farten och friheten hyllades. Totalitära rörelser som fascismen och kommunismen sågs som framstegets politiska gren. Maskiner , krig och buller från förbränningsmotorer var skönhet. Två huvudgrenar italiensk och sovjetisk/rysk. Den italienska mer inriktad på krig och fart. Den sovjetiska med inriktning på konstexperiment, pedagogisk nydaning och happenings.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: