kalixsvenska.blogg.se

Blogg för svenskelever i Kalix.

Svenska 2 intro

Kategori: Allmänt

 Länk till Skolverkets styrdokument om svenska två finns här intill.
 
Några tankar från klassen om varför vi läser svenska fast vi redan kan det jättebra:
  • För att tala mer korrekt
  • För att kunna grammatik
  • För att lära sig skriva bättre
  • För att lära sig övertala folk
Allt detta är naturligtvis bra orsaker att vässa sitt modersmål och det är också saker vi ska jobba med i svenska 2. Dessutom är svenska 2 ett demokratiämne där vi också lär oss att lyssna och läsa och förstå andra människor. Grammatiken är ju egentligen läran om hur språket är uppbyggt och det vet vi redan när vi kan ett språk, men grammatiken ger oss termer för att diskutera språket: ett metaspråk.
 
Vi kommer inte att sitta med sida upp och sida ner av grammatikövningar men ni ska kunna begreppen så bra att ni förstår när jag ger er respons på texter och tex skriver: "Skriv inte bara en lång rad enkla huvudsatser, utan variera med meningar som är lite längre med en eller flera bisatser." Ni kommer också att få lära er att använda begrepp som kasus och stilnivå, konnotation och fonem.
 
I svenska 2 är ett viktigt moment nordiska språk och grannspråk, ni ska lära er om språksituationen i Norden, litteratur och kultur i Norden och få en orientering om Sveriges officiella språk, speciellt finska och samiska förstås. Ni kommer att få lära er lite knep som gör att ni förstår danska och norska, samt blir förstådda av norsk- och dansktalande personer. Isländska och färöiska kommer ni att få en liten orientering om.
 
Språksociologi och språkhistoria är en annan del av kursen. Det handlar om hur språk förändras och varför, med fokus på svenskan från forntid till nutid.
 
Våra läroböcker är romaner, bilder, noveller, artiklar, filmer, poesi/musik och dramatik etc. från olika länder, tidsperioder, texttyper, stilnivåer och genrer. Här på bloggen får ni också material som ingår i kursen. I litteraturmomentet lär vi oss analysera och diskutera. Litteraturen hjälper oss också att förstå oss själva och världen på ett djupare plan. Svenska 2 är, som sagt var, framför allt ett demokratiämne som ska stärka din självkännedom och självkänsla och din förståelse för andra tider, kulturer och människor genom att lyssna , läsa, skriva och tala svenska.
 
Ni ska också lära er om lärande och hur du själv lär dig saker och till det har vi vår eminenta loggbok där ni tränas i att reflektera över ert lärande. Inte bara vad ni lärt er utan också hur ni lär er och hur ni vill fortsätta och fördjupa er kunskap. Så använd loggboken klokt och stressa inte med den för att få en kortare lektion!
 
Jag är glad att få undervisa er i svenska 2, jag känner på mig att vi får ett intressant år tillsammans.
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: