kalixsvenska.blogg.se

Blogg för svenskelever i Kalix.

Sampo Lappelill

Kategori: Litteratur

Zacharias Topelius är den finländske författare som kan jämföras med Selma Lagerlöf och Astrid Lindgren i Sverige. han läses även i Sverige och var mycket läst och älskad i Sverige under många år. På sin tid var han en stor kändis med beundrare i alla länder som kan läsa svenska. Han skrev i nationalromantisk anda och hans mål var att ge barn en skönhetsupplevelse och en känsla av värdighet. Det märks inte minst i hans mest kända verk: Sampo Lappelill.
 
Lille Sampo är verkligen en tuffing som vågar säga emot självaste vinterkungen, Hiisi när han får modet att sjunka hos alla fjällvarelser när han påstår att solen har dött och att den grymme Hiisi för alltid skall regera. Men lille Sampo vet bättre; solen kommer tillbaka snart och Hiisi ska åter mista sin makt.
 
Frågor att fundera kring:
1. Skulle du säga att det finns någon förebild till Hiisi i verkligheten? Finns det andra sagokaraktärer som du stött på i litteraturen/filmer som liknar Hiisi?
2. Skulle Sampo kunna vara en finsk, rysk eller svensk pojke? Skulle han kunna vara en flicka? Motivera ditt svar med textexempel.
3. Vad är sagans sens moral? Skriv själv en saga med liknande sens moral i Topelius-stil (som ger åhöraren en känsla av värde) som du sedan ska framföra muntligt. Den får gärna bygga på en saga eller verklig händelse du hört av gamla släktingar etc.
 
Sagorna skall vi samla till vårt eget "Kalevala" under Vi-veckans(v.40) tema om mångfald och gemenskap.
 
Ni som missade filmen om Freja här är länken.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: